Εγκυμοσύνη και διατροφή

Κάθε εγκυμοσύνη χρειάζεται να αυξήσει κατά 300 περίπου τις ημερήσιες θερμίδες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να επιτευχθεί μια κανονική αύξηση βάρους.

Κάθε έγκυος χρειάζεται περίπου 70-80 gr πρωτεΐνης ημερησίως. Το συκώτι καλό είναι να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας και υπάρχουν ανακοινώσεις ότι το συκώτι ενδέχεται να περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για το έμβρυο. Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης αλλά παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι πρόκειται πάντα για φρέσκα θαλασσινά.

Η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου χρειάζεται να είναι γύρω στα 1.200 mg και μπορεί να προσληφθεί από τα γαλακτοκομικά. Ίσως να χρειάζεται και κάποιο υποκατάστατο ασβεστίου σε χάπι ή φύσιγγες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά, χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και αποφύγετε όσο μπορείτε τα φυτικά έλαια. Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αλλά το γάλα θα πρέπει να είναι πλήρες.

Αποφύγετε όσο μπορείτε τροφές όπως κέικς, μπισκότα, τσιπς, αεριούχα ποτά, χυμούς αυξημένης ποσότητας ζάχαρης, καλά είναι να αποφεύγετε τις διάφορες γλυκαντικές ουσίες αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι επιβλαβείς για το έμβρυο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό.

Μια αύξηση βάρους που κυμαίνεται γύρω στα 12-15 κιλά είναι καλά. Η συνηθισμένη κατανομή της αύξησης βάρους στην εγκυμοσύνη είναι:
2 – 3 κιλά τις πρώτες 13 εβδομάδες
5 – 7 κιλά τις επόμενες 13 εβδομάδες και
5 – 7 κιλά τις τελευταίες 13 εβδομάδες

Για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας και τη διατήρηση της υγείας σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την απαιτούμενη ποσότητα των διαφόρων θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, πρέπει να τρώει περισσότερο επειδή το μωρό της αυξάνει την ανάγκη της για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για σωστή ανάπτυξη.

Πόσες θερμίδες χρειάζεται μια έγκυος

Οι ανάγκες σε ενέργεια κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται κατά περίπου 300 θερμίδες την ημέρα στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.

Ενδεικτικά, οι θερμίδες αυτές αντιστοιχούν σε επιπλέον πρόσληψη την ημέρα:
• 1 μερίδας φρούτου (π.χ., 1 μήλο ή 1 πορτοκάλι) και
• 1 μερίδας γαλακτοκομικού προϊόντος (π.χ., 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί) και
• 1 μερίδας δημητριακών (π.χ., 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή ½ φλιτζάνι ρύζι).

 

Ασβέστιο

Πρέπει να παίρνετε 1000 mg ασβεστίου ημερησίως κατά την εγκυμοσύνη. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για υγιή και δυνατά οστά, αλλά και για να έχει υγιή καρδιά και νευρικό σύστημα το μωρό. Μπορείτε να μετρήσετε την πρόσληψή σας γνωρίζοντας την περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων τροφίμων όπως το γάλα, το τυρί και η τορτίγια καλαμποκιού. 225 γραμμάρια αποβουτυρωμένου γάλακτος περιέχουν 301 mg ασβεστίου, ενώ 225 γραμμάρια τυριού μοτσαρέλα έχουν 222 mg ασβεστίου και δύο τορτίγιες καλαμποκιού περιέχουν 92 mg ασβεστίου.

 

Φυλλικό οξύ

Πρόκειται για μια από τις βιταμίνες της ομάδας Β. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου, κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της σύλληψης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος που καλύπτει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των υγιών εγκύων είναι 600 μg/ημέρα. 600 mcg φολικού οξέος είναι η ελάχιστη καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος γυναίκα. Είναι σημαντικό για την πρόληψη βλαβών στο νευρικό σύστημα, αλλά και άλλων γενετικών ελαττωμάτων, καθώς είναι κρίσιμο οξύ για την παραγωγή DNA. Μισό φλιτζάνι φακές περιέχει 179 mcg φολικού οξέος. Μισό φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών περιέχει 133 mcg και τέσσερα βρασμένα σπαράγγια περιέχουν 81 mcg της θρεπτικής ουσίας.

• Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, με ποικιλία και πληθώρα τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ, παρέχει ικανοποιητική ποσότητα φυλλικού οξέος.
• Πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα χόρτα), τα όσπρια (όπως τα φασόλια και οι φακές)
• Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, η γυναικολόγος να σας συστήσει προληπτικά την πρόσληψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος, από τη στιγμή που θα προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας, και κατά τους πρώτες μήνες. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα (όπως η δισχιδής ράχη και η μηνιγγοκήλη) στο νεογνό.

 

Σίδηρος

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 27 mg σιδήρου καθημερινά για να εξασφαλίσουν τη διατροφική απαίτηση του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι διπλάσιο από αυτό που χρειάζονται κανονικά οι γυναίκες. Ο σίδηρος απαιτείται για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μεταφορά οξυγόνου σε κύτταρα οστών, χόνδρου και ιστού με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών περιέχει 24 mg σιδήρου, 100 γραμμάρια συκωτιού 14 mg, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 3,3 mg και η ίδια ποσότητα βρασμένου σπανακιού έχει 3,2 mg σιδήρου.

 

Κάλιο

Απαιτούνται 4700 mg καλίου ημερησίως για τις έγκυες, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα και βοηθά στις συσπάσεις των μυών, στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη λειτουργία των νεύρων. Μια ψημένη πατάτα έχει 844 mg, 225 γραμμάρια χυμού δαμάσκηνο έχει 706 mg, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια lima έχει 484 mg και ένα τέταρτο του φλιτζανιού αποξηραμένα βερίκοκα έχει 378 mg καλίου.

 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ανάγκες αυξάνονται κατά 1000IU (μονάδες) ημερησίως. Λόγω της ευκολίας πρόσληψης μέσω της διατροφής, δεν κρίνεται απαραίτητο να δοθούν συμπληρώματα. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση συκωτιού, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για το έμβρυο.

 

Βιταμίνη C

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 85 γραμμάρια βιταμίνης C καθημερινά, καθώς αυτή η βιταμίνη αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την αποκατάσταση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου, ένα σημαντικό μέρος των τενόντων, του χόνδρου, του δέρματος και των οστών. 225 γραμμάρια χυμού πορτοκαλιού έχουν 124 mg, μία ψημένη πατάτα έχει 0,7 mg και μισό φλιτζάνι ρεβίθια έχει 0,6 mg βιταμίνης C.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και είναι σημαντική για την ανάπτυξη του σκελετού του μωρού σας. Επιπλέον, οι δικές σας “αποθήκες” σε βιταμίνη D θα συμβάλουν στη δημιουργία των αποθηκών του εμβρύου κατά το τέλος της εγκυμοσύνης.

• Πλούσιες πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (π.χ., σαρδέλα, γαύρος) και ο κρόκος του αυγού.
• Η βιταμίνη αυτή συντίθεται, κυρίως, από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.
• Οι “αποθήκες” βιταμίνης D στον οργανισμό σας θα είναι ικανοποιητικές αν εκτίθεστε στον ήλιο για περίπου 15-30 λεπτά την ημέρα, στο πρόσωπο και τα χέρια, χωρίς αντηλιακό (όχι τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας το καλοκαίρι).
• Σε αντίθετη περίπτωση (όταν δεν εκτίθεστε αρκετά ή καθόλου στον ήλιο), είναι πιθανό ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D.

 

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σαφρίδι, ο κολιός, η γόπα, η ζαργάνα. Για τον λόγο αυτό συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι.

 

Ιώδιο

Το ιώδιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Οι ανάγκες σε ιώδιο αυξάνονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

• Τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ωστόσο, η κατανάλωση αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια την ημέρα.
• Αν ο γυναικολόγος σας το κρίνει απαραίτητο, ενδέχεται να σας χορηγήσει συμπλήρωμα ιωδίου.

 

Ψευδάργυρος

Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό, που λειτουργεί ως συμπαράγοντας σε πολλές αντιδράσεις κατά την ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων του εμβρύου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η διατροφή της εγκύου να είναι πλούσια σε κατεξοχήν πηγές ψευδαργύρου, όπως είναι το κρέας,  τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τα θαλασσινά.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στη δόμηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην προεκλαμψία, την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη και τον εμβρυϊκό θάνατο.

 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο δρα συνδυαστικά με το ασβέστιο. Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες, ενώ το ασβέστιο τους ενεργοποιεί για να συσπώνται. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά ώστε η μήτρα να μην αρχίσει να συσπάται πρόωρα.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στη δόμηση των οστών και των δοντιών, τη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου αλλά και τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο για τον έλεγχο της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση της αρρυθμίας. Τέλος, το μαγνήσιο βοηθά να μην εκδηλώνονται συχνά κράμπες στα πόδια.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζεται μια έγκυος ή μια νέα μητέρα:

– 18 ετών και κάτω: 400 mg την ημέρα

– 19-30 ετών: 350 mg την ημέρα

– 31 ετών και άνω: 360 mg την ημέρα

– Μητέρα που θηλάζει, 18 ετών και κάτω: 360 mg την ημέρα

– Μητέρα που θηλάζει, 19-30 ετών: 310 mg την ημέρα

– Μητέρα που θηλάζει, 31 ετών και άνω: 320 mg την ημέρα

Οι παραπάνω ποσότητες είναι ενδεικτικές και δεν χρειάζεται να τηρούνται με ακρίβεια χιλιοστόγραμμου. Δείχνουν απλώς πόσο μαγνήσιο χρειάζεται κατά μέσο όρο η γυναίκα όταν είναι έγκυος ή θηλάζει.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, ο σολομός, η κινόα, το σπανάκι, το καστανό ρύζι, τα αμύγδαλα, η σόγια, τα μαυρομάτικα φασόλια και το γιαούρτι.

Είναι εύκολο να επιτευχθεί επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η έγκυος ή η νέα μητέρα δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο μέσω των τροφών, θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα μαγνησίου, αφού βέβαια δώσει σχετική έγκριση ο γιατρός της.

Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναι η ναυτία, η τάση προς έμετο, η μειωμένη όρεξη, η κόπωση, η αϋπνία, οι μυϊκοί σπασμοί, η αδυναμία της μνήμης, οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και η γενικευμένη αδυναμία.

 

Πρωτεΐνες

Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη κατά την περίοδο της κύησης δεν έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα με απόλυτη ακρίβεια. Σαφώς η ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαιτέρως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, καθώς και η φυσιολογική μεγέθυνση ορισμένων οργάνων της εγκύου όπως η μήτρα, ο πλακούντας, οι μαστοί, επιβάλλουν μια αύξηση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης. Κατά συνέπεια συνίσταται αύξηση της κατανάλωσης κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, ψάρι κ.α.), αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την εγκυμοσύνη.

 

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του οργανισμού κατά την περίοδο της κύησης είναι ο σίδηρος. Η αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων της εγκύου για την βέλτιστη αιμάτωση τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις σε σίδηρο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων που αποτελούν πηγές σιδήρου, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, και δευτερευόντως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα όσπρια, κυρίως οι φακές.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι επίσης το ασβέστιο. Ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, όπου είναι η φάση της μέγιστης οστεοποίησης του εμβρύου, οι απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά. Έτσι για την έγκυο μια ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου κυμαίνεται στα 1200 – 1500 mg ημερησίως, δηλαδή σε τουλάχιστον 4 – 5 μερίδες γαλακτοκομικών (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι) ημερησίως. Επίσης, εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) πηγές  ασβεστίου αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια (τσιπούρα, σολωμός, τόνος), καθώς και αυτά που τρώγονται με τα κόκκαλα, όπως οι σαρδέλες, τα θαλασσινά, το ψωμί και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα). 

 

Kατανομή βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Μωρό 3 – 4 Κιλά
Πλακούντας 500 gr – 1 Κιλό
Αμνιακό Υγρό 1 Λίτρο
Μήτρα500 – 1500 gr
Αύξηση των υγρών του σώματος και του αίματος 1,5 – 3 Κιλά
Αύξηση του σωματικού λίπους και των μαστών 5 -6 Κιλά

 

Παρακολούθηση βάρους

Δεν χρειάζεται να ζυγίζεστε τακτικά αλλά όταν είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό ώστε να παρακολουθείτε τη αύξηση βάρους.
Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως χρειαστεί να γίνει πιο τακτικά (κυρίως σε περίπτωση μεγάλης αύξησης βάρους).

 

Υπέρβαρο

Περιορίστε τις ανθυγιεινές και υπερθερμιδικές επιλογές (κέικ, μπισκότα, γλυκά, παγωτά, πρόχειρο φαγητό, αναψυκτικά).
Αντικαταστήστε τα με γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, φυσικούς χυμούς, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
Όταν το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού, στόχος είναι η περαιτέρω σταδιακή αύξηση βάρους με ποιοτικές και θρεπτικές επιλογές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του βρέφους.

 

Πως μπορείτε να διατηρήσετε φυσιολογικό βάρος

Τρώγοντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Οι καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες δεν ξεπερνούν τις 2500-3000 kcal.
Οι επιπρόσθετες απαιτήσεις της κύησης (κυρίως στο 2ο & 3ο τρίμηνο) είναι αυξημένες κατά περίπου 300-400kcal ημερησίως (πχ 1 τοστ ή 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά).

 

Πρακτικές συμβουλές

Καθημερινά ποικιλία από ισορροπημένων μερίδων σε ψωμί, δημητριακά, πατάτες, ρύζι και δημητριακά, καλύτερα ολικής άλεσης (5-7 μερίδες των 30γρ).

Φρούτα και λαχανικά: κατ’ ελάχιστο 5 μερίδες ημερησίως (1 μερίδα = 1 μέτριο φρούτο).

Πηγές πρωτεΐνης καθημερινά: κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά, αποφυγή συκωτιού (5-7 μερίδες των 30γρ).

Λίπη: κυρίως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ταχίνι, μαργαρίνη κα (2-3 μερίδες).

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κασέρι): 2-3 μερίδες ημερησίως.

Αποφύγετε ζαχαρούχες τροφές όπως αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, γλυκά και καταναλώστε τις περιστασιακά.

Η συμβολή της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ ευεργετική για την διατήρηση του ιδανικού βάρους.
Διαλέξτε δραστηριότητα που σας ευχαριστεί για να μπορείτε να την κάνετε τακτικά.

 

Πρώτο Τρίμηνο Κύησης

Οι ανάγκες σε αυτό το τρίμηνο είναι αυξημένες σε φυλλικό οξύ και σε σίδηρο. Για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου συνοδέψτε τις πηγές σιδήρου με πορτοκάλι και λεμόνι.
Ενδεικτικά:
Πηγές Φυλλικού Οξέος: Αυγά, ομελέτα, πατατοσαλάτα, μπρόκολο, σπαράγγια, ψωμί προζύμης
Πηγές Σιδήρου: Κοτόπουλο, μοσχάρι, κιμάς, φασόλια φούρνου, σαρδέλες, τόνος, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί & δημητριακά ολικής άλεσης, σταφίδες, βρώμη κλπ.
 

Δεύτερο Τρίμηνο Κύησης

Σε αυτό το τρίμηνο οι ανάγκες σας είναι αυξημένες σε θερμίδες (300kcal) σε ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α.
Ενδεικτικά:
Πηγές Ασβεστίου: Γάλα, κασέρι, τυρί φέτα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, παρμεζάνα, φασόλια
Πηγές Βιταμίνης Α: Μοσχάρι, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη, καρότο, πεπόνι
Πηγές Βιταμίνης D: Αυγά, μανιτάρια, αμύγδαλα, ταχίνι, ελαιόλαδο
Πηγές Ω3 Λιπαρά Οξέα: Σαρδέλες, σολομός, ξηροί καρποί
 

Τρίτο Τρίμηνο Κύησης

Σε αυτό το τρίμηνο αυξάνονται οι απαιτήσεις βιταμίνη Κ και σε θερμίδες (περίπου 400kcal).
Ενδεικτικά:

Πηγές Βιταμίνης Κ: Ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, λαζάνια, φασολάκια, φασόλια πιαζ, ρόκα, μπανάνα, πεπόνι, κέικ φρούτων

 

Κύηση και χρόνια νοσήματα

Η ποιότητα διατροφής και κατά την διάρκεια αλλά και μετά την κύηση είναι σημαντική για τον μεταβολικό προγραμματισμό του παιδιού.
Μη φυσιολογική αύξηση βάρους ή άλλες παθολογικές καταστάσεις (πχ αυξημένα επίπεδα γλυκόζης ή αρτηριακής πίεσης κ.α.) σχετίζονται μελλοντικά με χρόνια νοσήματα όπως: Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, εμφράγματα, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο, μεταβολικό σύνδρομο.

 

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια συνήθης δυσλειτουργία κατα την διαρκεια της εγκυμοσύνης και αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (ιατρική διάγνωση) προεξοφλούν μια διατροφή που θα είναι ποιοτική και ισορροπημένη.
Οι επιλογές των τροφών θα είναι τέτοιες που δεν αυξάνουν απότομα και για πολύ ώρα την γλυκόζη αίματος μετά την κατανάλωσή τους.
Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και θα πρέπει να εκπαιδευτείτε για τον τρόπο που θα τις επιλέγετε αλλά και πως χρησιμοποιείται το εργαλείο του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών προς όφελος της υγεία σας αλλά και του παιδιού σας.

 

Δυσπεψία

Η δυσπεψία λέγεται και “καούρα”. Είναι ένα αίσθημα καψίματος στο στομάχι που πολλές φορές φτάνει μέχρι το λαιμό. Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσουν τους μυς που κρατούν τις τροφές και τα οξέα στο στομάχι. Επίσης, η μήτρα σας που μεγαλώνει πιέζει το στομάχι. Για ανακούφιση:

Να τρωτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα αντί για τρία μεγάλα.
Αποφύγετε τα φαγητά που ξέρετε ότι προκαλούν αέρια.
Περιμένετε μία ώρα μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε. Μην φάτε πριν πέσετε για ύπνο.
Περιμένετε δύο ώρες για να κάνετε γυμναστική.

Οι διατροφικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα συστατικά. Πρέπει επίσης να λάβετε επαρκή ποσότητα φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, ιωδίου, χαλκού, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η ισορροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, φρούτων και λαχανικών, υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών, είναι απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε την γυναικολόγο σας για την καλύτερη δυνατή διατροφή σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Οι μεγαλύτεροι διατροφικοί κίνδυνοι για τις εγκύους

Όσο σημαντικό είναι για μια έγκυο να ακολουθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποφεύγει τροφές που μπορεί να βλάψουν εκείνη και το έμβρυό της.

Τηλεφωνική επικοινωνία
+30 2106440477