Συσπάσεις Braxton Hicks

Οι συστολές, συσπάσεις Braxton Hicks είναι σποραδικές συσπάσεις της μήτρας που ξεκινούν περίπου 6 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνη σας, πιθανόν όμως να μην τις αισθανθείτε καθόλου.

Πήραν το όνομα τους από τον Άγγλο γιατρό John Braxton Hicks, που τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872 ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την παρουσία φυσιολογικών συσπάσεων της μήτρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που γίνονται αντιληπτές από την γυναίκα και διαφέρουν σε περιοδικότητα σύμφωνα με την ηλικία κύησης.

Όπως προχωρά η εγκυμοσύνη γίνονται πιο συχνές, όμως έως ότου φτάσετε στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, παραμένουν σπάνιες, ακανόνιστες και ουσιαστικά ανώδυνες.

Μερικές φορές όμως οι συστολές αυτές είναι δύσκολο να διακριθούν από τα πρώτα σημάδια του πρόωρου τοκετού.

Όμως μην διακινδυνεύσετε. Αν δεν έχετε φτάσει την 37 εβδομάδα και έχετε περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μία ώρα ή άλλο σύμπτωμα πρόωρου τοκετού, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Όταν φτάσετε περίπου δύο εβδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού σας, ο τράχηλος έχει αρχίσει να «ωριμάζει» και να μαλακώνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του.

Οι συσπάσεις θα γίνουν πιο έντονες και συχνές, σε αντίθεση με τις ανώδυνες και σποραδικές συστολές Braxton Hicks, οι οποίες δεν προκαλούν προφανείς αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οι συσπάσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν  να διασταλεί.

Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις τοκετού είναι συσπάσεις του μυ της μήτρας που συμβαίνουν σποραδικά από την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Γίνονται περισσότερο αντιληπτές από εσάς προς το τέλος της κύησης. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τις νιώσετε διότι δεν τις νιώθουν όλες οι γυναίκες. Η παρουσία τους υποδηλώνει την φυσική προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό. Βοηθούν αρκετά στην κάθοδο και την εμπέδωση του εμβρύου στην λεκάνη, την προετοιμασία του τραχήλου για τον τοκετό , την διεύρυνση των συνδέσμων της λεκάνης κ.λ.π.

Η αρχική εργασία κάθε μυ του σώματος όπως και της μήτρας είναι η σύσπαση.

Ποιος είναι ο ρόλος των συσπάσεων Braxton Hicks

Οι συσπάσεις Braxton Hicks υπάρχουν στο σώμα με σκοπό την εμπέδωση και προώθηση του εμβρύου χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη. Αυτό γίνεται ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό.

Η δράση τους βοηθά στον καθορισμό επίσης της προβολής και θέσης του μωρού σας ενώ τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη του τοκετού η παρουσία των Braxton Hicks προϊδεάζει για τον επερχόμενο τοκετό.

Η αύξηση της έντασης, της συχνότητας αλλά και η ρυθμικότητα που ίσως εμφανίζουν οι συσπάσεις αυτές τις τελευταίες αυτές εβδομάδες πριν την γέννηση χαρακτηρίζουν το φαινόμενο του ψευδοτοκετού.

Πως μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ των ψευτοωδινών  και των πραγματικών του τοκετού.

Αρκετά πριν την πιθανό ημερομηνία του τοκετού, οι Braxton Hicks συσπάσεις, μπορεί να γίνουν πιο συχνές, ρυθμικές ή/και επώδυνες και μπορεί να σας ξεγελάσουν.

Όμως αντίθετα με τις αληθινές συσπάσεις του τοκετού, αυτές οι ψευτοωδίνες δεν θα δυναμώσουν και δεν θα γίνουν πιο συχνές με την πάροδο μερικών λεπτών.

Τι μπορώ να κάνω αν οι Braxton Hicks συσπάσεις με κάνουν να αισθάνομαι άβολα.

Εάν είστε λίγες μόνο εβδομάδες πριν τον τοκετό, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και χαλαρώστε χρησιμοποιώντας βαθιές αναπνοές σε αργό ρυθμό (πιθανόν να έχετε δοκιμάσει κάποιες από αυτές στα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας)
  • Αλλάξτε στάση και θέση σώματος (κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται με το περπάτημα)
  • Πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό (σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση αυτών των συσπάσεων οφείλεται στην αφυδάτωση)
  • Χαλαρώστε την δραστηριότητά σας. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας (πολλές φορές η έντονη δραστηριότητα κουράζει το σώμα και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα)

Εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω και οι συσπάσεις δεν σταματήσουν μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά με μισή ώρα τότε είναι συσπάσεις τοκετού και όχι προπαρασκευαστικές συσπάσεις.

Πόσο έντονες είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks στην εγκυμοσύνη

Όχι ιδιαίτερα. Συνήθως η μεγαλύτερη πληθώρα αυτών των συσπάσεων περνούν εντελώς απαρατήρητες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προκαλούν πόνο ή άλλα δυσάρεστα ενοχλήματα, παρά μόνο αίσθημα πίεσης χαμηλά στην λεκάνη ή την βουβωνική περιοχή.

Η διάρκεια τους κυμαίνεται από 15 έως και 40 δευτερόλεπτα.

Η εμφάνισή τους στο 95% του χρόνου μιας εγκυμοσύνης δεν υπάρχει. Εντονότερα, συχνότερα και κλιμακωτά εμφανίζονται μετά τις 30 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την κλίμακα της έντασης των συσπάσεων της  μήτρας Montevideo units η έντασή τους κυμαίνεται από 5 έως 25 mm Hg ενώ για παράδειγμα μια κανονική σύσπαση τοκετού ξεπερνά τα 40 mm Hg, σε αρχόμενο στάδιο τοκετού.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γυναικολόγο μου

Αν δεν έχετε φτάσει στην 37 εβδομάδα και οι συσπάσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ή επώδυνες ή αν έχετε:

  • Πόνο στην κοιλιά ή περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μία ώρα.
  • Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή κάποια διαφορά
  • Περισσότερη πίεση στην περιοχή της πυέλου ( συναίσθημα ότι το μωρό πιέζει προς τα κάτω)
  • Πόνο χαμηλά στην πλάτη, ειδικά αν παρουσιάστηκε τώρα

Αν όμως έχετε περάσει την 37η εβδομάδα, δεν υπάρχει λόγος να τηλεφωνήσετε στον γυναικολόγο σας, παρά μόνο όταν οι συσπάσεις κρατούν περίπου ένα λεπτό και απέχουν πέντε λεπτά μεταξύ τους και αυτό συνεχιστεί για μία περίπου ώρα.