Χάπι

Τεχνητά κατασκευασμένες ορμόνες όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη μιμούνται τις ορμόνες που το σώμα της γυναίκας φυσικά παράγει κατά την διάρκεια του μήνα. Τα οιστρογόνα εμποδίζουν το ωάριο να ωριμάσει και να καταλλήξει σε ωορρηξία. Ετσι χωρίς ωάριο δεν μπορεί να συμβεί εγκυμοσύνη. Η προγεστερόνη προκαλεί αλλαγές στο ενδομήτριο και στην σύσταση της τραχηλικής βλέννης. Υπάρχει χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη.

 

Αποτελεσματικότητα:

99% – Χάπι μόνο με προγεστερόνη 96%.

 

Πλεονεκτήματα:

Ελατώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών, τον κίνδυνο πυελικών φλεγμονών και κύστεων ωοθηκών. Μπορεί επίσης να ελατώσει προβλήματα σχετικά με την περίοδο, πονοκεφάλους, νευρικότητα, ακμή, περιόδους με αυξημένη ροή, πόνους στο στήθος.
Οι περίοδοι γίνονται πιο σταθερές
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από γυναίκες πάνω από 40
Δεν εμποδίζει σε κανένα επίπεδο την σεξουαλική επαφή
Το χάπι προγεστερόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά του θηλασμού

 

Μειονεκτήματα:

Δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες με ιστορικό: α) καρκίνου του μαστού, β) θρόμβωσης αγγείων ή με κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβωση, γ) ασθένειας του ήπατος, δ) των νεφρών, ε) μελάνωμα – τύπος καρκίνου δέρματος.
Καπνίστριες πάνω από 35 ετών και από γυναίκες που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα
Δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες α) με υψηλή πίεση, β) διαβήτη, γ) ημικρανίες, δ) κατάθλιψη, ε) δρεπανοκυτταρική αναιμία, ζ) ινομυώματα.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες:
Τάση προς εμετό
Πόνοι στο στήθος
Αιμόρροια κατά την διάρκεια του κύκλου ιδίως κατά τους πρώτους μήνες λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού
Αύξηση βάρους
Αυξημένη όρεξη
Αλλαγή της διάθεσης
Κατάθλιψη
Πονοκέφαλοι
Θρόμβωση (σπάνια)
Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση (σπάνια)
Ημικρανίες (σπάνια)
Ηπατοπάθεια (σπάνια)

Πως το Χρησιμοποιείτε:

Παίρνετε το χάπι καθημερινά την ίδια ώρα για 21 ημέρες, έπειτα υπάρχει κενό για 7 ημέρες και την 8η ημέρα ξεκινάτε το νέο πακέτο. Χρειάζετε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα και μια δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης εάν ξεχάσετε να πάρετε χάπι ή παίρνετε συγχρόνως αντιβιοτικά.

Επικοινωνήστε με την γυναικολόγο σας εάν συμβεί κάτι από τα ακόλουθα:
Δυσκολία στην αναπνοή, ξαφνικό πόνο στην κοιλιά, πόνο στο στήθος ή στο χέρι, ισχυρός πονοκέφαλος, αλλαγές στην όραση όπως σκοτεινά σημεία ή να βλέπεται διπλά, ίκτερος, κατάθλιψη, πόνο στα πόδια ή οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών.