Έρπης

Είναι μια πολύ μεταδοτική ,ιογενής λοίμωξη & πολύ δύσκολα θεραπεύσιμη
Πρόκειται
για τον έρπη των γεννητικών οργάνων τύπου ΙΙ
για τον έρπη του στόματος τύπου Ι

Μετάδοση:

Γίνεται με απευθείας επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις ή εστίες. Απόπτωση του ιού μπορεί να συμβαίνει ακόμη & όταν δεν υπάρχουν εμφανείς εστίες αλλά συνήθως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, χωρίς & αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.

Συμπτώματα:

Η πρώτη εμφάνιση γίνεται 2-20 μέρες μετά τη μόλυνση. Η πρωτομόλυνση μπορεί να κρατήσει 2-6 εβδομάδες αλλά συνήθως περίπου 3.
Στις γυναίκες & στους άνδρες εμφανίζεται με κόκκινους λεκέδες με άσπρο γυαλιστερό χείλος , γύρω & μέσα στον κόλπο , πρωκτό, χείλη, μύτη ή στόμα. Η πρωτοπαθής μόλυνση μπορεί να συνοδεύεται από διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή που έχει προσβληθεί, χαμηλό πυρετό, & γενικά συμπτώματα γρίπης. Αυτά τα τελευταία συνήθως δεν είναι παρόντα στις υποτροπές της ασθένειας. Καθώς η μόλυνση βελτιώνεται οι φλύκταινες ανοίγουν & έπειτα ξηραίνονται. Σ’ αυτό το στάδιο της διάνοιξης το άτομο είναι εξαιρετικά μολυσματικό & μπορεί να μολύνει & άλλα τμήματα του σώματος.

Τεστ:

Με γυμνό οφθαλμό & εξέταση με μικροσκόπιο ,όπως επίσης & καλλιέργεια & τυποποίηση του ιού.

Θεραπεία:

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για πλήρη θεραπεία. Κατασταλτική θεραπεία με acyclovir ,μπορεί να δοθεί για να ελαττωθεί ο αριθμός των υποτροπών, όμως αυτό δεν θεραπεύει την ασθένεια.
Τα συμπτώματα μπορεί να υποτροπιάζουν συχνά ή μερικές φορές εξαρτώμενα από το ίδιο το σώμα του πάσχοντος ή & από το στέλεχος του ιού. Πρόδρομα συμπτώματα πού μπορεί να υπάρχουν & σχετίζονται με μετάδοση του ιού σ’ αυτό το στάδιο είναι ένα ελαφρό γαργάλημα στην περιοχή ,κνησμός, ή ένα συγκεχυμένο συναίσθημα ότι κάτι υπάρχει εκεί.
Οι εγκυμονούσες με ενεργείς βλάβες από τον ιό του έρπητα απαιτούν Καισαρική Τομή, αλλιώς τα βρέφη αυτών θα μολυνθούν με αποτέλεσμα διανοητική καθυστέρηση ή & θάνατο.