Υστερεκτομή

Κολπική υστερεκτομή

Κατά την κολπική υστερεκτομή, αφαιρείται η μήτρα από τον κόλπο χωρίς να γίνεται καμία τομή στην κοιλιά.

Πότε κάνουμε κολπική υστερεκτομή

Η κολπική οδός για την αφαίρεση της μήτρας ενδείκνυται όταν έχουμε:

 • Πρόπτωση της μήτρας (όταν η μήτρα βρίσκεται χαμηλά στην πυελική κοιλότητα)
 • Αιμορραγίες της μήτρας
 • Μικρά ινομυώματα
 • Υπερπλασία του ενδομητρίου
 • Αδενομύωση
 • Δυσπλασία του τραχήλου (CIN)

Πλεονεκτήματα της Κολπικής Υστερεκτομής

 1. Η κολπική υστερεκτομή αφήνει άθικτη την επιδερμίδα της κοιλιάς, αφού δεν γίνεται καμία τομή στην κοιλιά.
 2. Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των επιπλοκών, τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων.
 3. Θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο νοσηλείας (το πολύ 3 μέρες).
 4. Θα αναρρώσετε πολύ πιο γρήγορα (συνήθως σε 3-4 μέρες).
 5. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς μικρότερης έντασης.
 6. Μπορείτε να συνδυάσετε την επέμβαση της Κολπικής Υστερεκτομής κάνοντας ταυτόχρονα και μια κολπική επιδιόρθωση των ουρογυναικολογικών προβλημάτων που ίσως έχετε (ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη ή ορθοκήλη).

Σάλπιγγες και οι ωοθήκες

Συνήθως δεν αφαιρούνται μαζί με την μήτρα. Αν όμως αυτό κριθεί απαραίτητο, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εφικτό να αφαιρεθούν και σάλπιγγες και οι ωοθήκες μέσω του κόλπου, μαζί με τη μήτρα. Αυτό το είδος επέμβασης ονομάζεται κολπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων.

Πότε αντεδείκνυται η κολπική υστερεκτομή;

Η αφαίρεση της μήτρας μέσω της κολπικής οδού συνήθως αντενδείκνυται για τις γυναίκες που έχουν ινομυωματώδη μήτρα μεγάλου μεγέθους, ή παρουσιάζουν κακοήθεια ή συνοδό πυελική πάθηση, όπως σοβαρή ενδομητρίωση του δουγλασείου (ανάμεσα στην οπίσθια επιφάνεια του τραχήλου και του ορθού) και πολλαπλές συμφύσεις. Οι καταστάσεις αυτές δυσκολεύουν την κολπική αφαίρεση της μήτρας. Σε τέτοιες περιπτώσεις πλεονεκτεί η λύση της κοιλιακής υστερεκτομής.

Η κολπική αφαίρεση της μήτρας αντεδείκνυται συνήθως και όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αφαιρεθούν και οι ωοθήκες ή αν έχει προηγηθεί πυελική επέμβαση και έχουν δημιουργηθεί συμφύσεις.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή

Πώς αφαιρείται η μήτρα με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Μέσα από τρεις ή τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά (περίπου 1 εκ.) απ’ όπου εισάγεται μία κάμερα και τα εργαλεία για την επέμβαση.

Ποια είδη Λαπαροσκοπικής Υστερεκτομής υπάρχουν και σε τι διαφέρουν;

 1. Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων: Αφαίρεση μήτρας, τραχήλου, ωοθηκών και σαλπίγγων
 2. Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων: Αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου με διατήρηση των ωοθηκών και των σαλπίγγων
 3. Υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων: Αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ενώ ο τράχηλος παραμένει (υφολική υστερεκτομή).
 4. Υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων: Αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας. Ο τράχηλος, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες παραμένουν.
 5. Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH): Λαπαροσκοπική διατομή μόνο κάποιων συνδέσμων της μήτρας και των ωοθηκών. Οι υπόλοιποι εγχειρητικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται κολπικά.
 6. Ρομποτική υστερεκτομή (Da Vinci): Τα εργαλεία που εισάγονται λαπαροσκοπικά είναι συνδεδεμένα με ρομπότ, το οποίο χειρίζεται ο χειρουργός. Έτσι ο χειρουργός έχει μεγαλύτερη ευχέρεια, με καλύτερο έλεγχο και ακριβέστερη κίνηση.