Νέα

Αρχικά ο οργανισμός «ξυπνάει» τα ωοθυλάκια τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση μέσα στην ωοθήκη. Οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μας.
Είναι γνωστά περισσότερα από 50 γονίδια/ομάδες γονιδίων που, όταν έχουν κληρονομική βλάβη (μετάλλαξη), ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσά τους, τα BRCA1 & 2 είναι αυτά που πιο συχνά αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις συνήθως στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας
Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η κάθετη μετάδοση, κατά την εγκυμοσύνη, του κορωνοϊού από τη μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κωνσταντινίδου, προς την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής-Γυναικολογίας.