Ασβέστιο και εγκυμοσύνη

Ασβέστιο και εγκυμοσύνη

εγκυμοσύνη και ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι από τα βασικά συστατικά της διατροφής που χρειάζεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα και βιταμίνες, το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης για το έμβρυο

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο αυξάνονται. Το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών του μωρού, παράλληλα όμως είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, αλλά και στην ανάπτυξη των μυών.

Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου για μια έγκυο

Το ασβέστιο αποτελεί το 1,5% του σωματικού βάρους, δηλαδή περίπου 1160 γραμμάρια. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά υπό μορφή συμπλόκου, ενώ 1% ανευρίσκεται στα δόντια, το δέρμα και το πλάσμα του αίματος.

Ανεξάρτητα από την ποσότητα του ασβεστίου που προσλαμβάνετε καθημερινά μέσω της διατροφής σας, ο οργανισμός θα καταναλώσει την ποσότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς δεν προσλαμβάνετε την επαρκή ποσότητα στο μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως αδύναμα οστά ή οστεοπόρωση.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται μια γυναίκα κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μία εγκυμονούσα και θηλάζουσα μητέρα ηλικίας χρειάζεται περίπου 1.000mg ασβεστίου την ημέρα.