HPV: Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου

HPV: Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου

HPV: Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις συνήθως στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Όλα τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες στην ηλικία των 11 ετών μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ωστόσο μπορεί και πρέπει να γίνει και αργότερα.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για κορίτσια 11-18 ετών. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV αποζημιώνεται πλήρως για τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, ειδικές ομάδες ατόμων 18 έως 26 ετών, γυναίκες με χρόνια νοσήματα.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προσεγγίζει το 100%. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευτεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα ωφελείται σημαντικά με τον εμβολιασμό. Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, ο HPV σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον πρωκτό, στον κόλπο και στο αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έχει δείξει αποτελεσματικότητα.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το HPV εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και σχετίζονται κυρίως με τον πόνο στο σημείο της ένεσης ή με συμπτώματα που εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται στο εμβόλιο, π.χ. οίδημα, αίσθηση βάρους στο χέρι, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εξάνθημα, μυαλγίες.

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από το 2008. Οι περισσότερες από 1,7 εκατ. δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν την ασφάλειά του.

Τηλεφωνική επικοινωνία
+30 2106440477