Περίοδος: Γιατί μπορεί να έρθει νωρίτερα

Περίοδος: Γιατί μπορεί να έρθει νωρίτερα

περίοδος¨γιατι μπορεί να έρθει νωρίτερα σε μια γυναίκα

Το γυναικείο σώμα είναι αρκετά περίπλοκο και οι αλλαγές στον κύκλο είναι αναμενόμενες. Ακόμη και αν ο κύκλος είναι σε γενικές γραμμές σταθερός, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο κύκλος διαρκεί από 21 έως 45 μέρες, απλώς ο μέσος όρος είναι στις 28. Η περίοδος έρχεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία, αλλά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ωορρηξία μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Συνεπώς, η περίοδός σου λειτούργησε με βάση την ωορρηξία. Μπορεί λοιπόν να μην έχει έρθει νωρίτερα η περίοδος σου αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συνεχιστεί τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι απο τα παρακάτω.

Αναπαραγωγικές διαταραχές

Η ενδομητρίωση ή κάποια λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος είναι δύο συνήθεις ύποπτοι που μπορεί να κάνουν την περίοδο να έρθει νωρίτερα.

 

Ορμονικές μεταβολές

Ο κύκλος της περιόδου ρυθμίζεται από ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και της μήτρας. Εάν η παραγωγή αυτών των ορμονών αυξηθεί πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου, μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία νωρίτερα. Εάν η πρόωρη αιμορραγία συνοδεύεται από ενοχλήσεις στην περιοχή της πυέλου, πόνο στο σεξ ή άλλα σχετικά συμπτώματα, απευθυνθείτε στην γυναικολόγο σας ώστε να διαπιστωθεί αν κάποια υποκείμενη πάθηση προκαλεί τις αλλαγές στον κύκλο.

 

Αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες

Η γυμναστική, η διατροφή και το στρες είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της περιόδου.

 

Εγκυμοσύνη/Αποβολή

Εάν η πρόωρη αιμορραγία είναι πρωτόγνωρη, μπορεί να υποδεικνύει εγκυμοσύνη ή αποβολή. Η αιμορραγία εμφύτευσης του ωαρίου  αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, μια αποβολή οδηγεί στην αιμορραγία από τον κόλπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίμα στην περίπτωση αποβολής διαφέρει από το αίμα που παρατηρείται στην περίοδο (η ποσότητα και η συχνότητά του αυξάνονται σταδιακά και το αίμα μπορεί να περιέχει ακανόνιστες μάζες).

 

Άγχος

Το άγχος συνοδεύεται από μια σειρά χημικών αλλαγών στο γυναικείο σώμα και μπορεί να είναι μια βασική αιτία για την περίοδο νωρίτερα. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδό. Είναι απλώς μια ένδειξη ότι το σώμα αντιδρά σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας!

 

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα επηρεάζουν τις γυναικείες ορμόνες. Κι επειδή οι ορμόνες ελέγχουν τον κύκλο περιόδου, κάποια φάρμακα μπορεί να είναι η αιτία για να έρθει η περίοδος νωρίτερα από το κανονικό.

 

Σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα

Αυτό είναι το κακό σενάριο, αλλά και πάλι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, γιατί θα το καταλάβεις από τη ροή του αίματος. Αν είναι ελαφριά ή κανονική, μην ανησυχείς. Αν όμως είναι (ξαφνικά) βαριά, έχεις αίμα μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και έχεις περίοδο κάθε δύο εβδομάδες, φρόντισε να ενημερώσεις την γυναικολόγο σου.

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι πολυκυστικές ωοθήκες, είναι ο σχηματισμός μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

 

Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά περιέχουν τεχνητές ορμόνες, έτσι ώστε το σώμα σου να νομίζει ότι είσαι ήδη έγκυος. Εάν το κόψεις, η μείωση των ορμονών είναι κατακόρυφη και είναι ένας σημαντικός λόγος που έχεις αίμα και η περίοδός σου δεν είναι σταθερή.

Τηλεφωνική επικοινωνία
+30 2106440477