Ακράτεια ούρων

Ακράτεια είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων. Η κατάσταση αυτή αλλοιώνει την ποιότητα ζωής, περιθωριοποιεί και καταθλίβει, ιδιαίτερα δε όταν εκδηλώνεται σε νεότερες γυναίκες και σε συνθήκες διαφορετικές από το αναμενόμενο. Προσβάλει γυναίκες και άντρες αλλά συχνότερα τις γυναίκες μετά την ηλικία των 45 ετών. Για να έχει σωστή αντιμετώπιση το πρόβλημα και να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας η επίλυσή του, απαιτεί πρωτίστως την κατανόηση της προσωπικότητας της γυναίκας που πάσχει, διακριτικότητα στην επαφή μαζί της και κυρίως ανίχνευση των επιθυμιών και των προσδοκιών της από την προτεινόμενη θεραπεία.

Μέχρι πρότινος και πριν μια δεκαετία, ακόμα και για τις πιο εξελιγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου αποτελούσε ένα είδος «taboo» που συχνά κρυβόταν πίσω από την δικαιολογία του φυσιολογικού για την ηλικία, δηλαδή της γήρανσης. Έτσι, έμενε ανομολόγητο, χρόνιζε, επιδεινωνόταν με αποτέλεσμα την πτώση της ψυχολογίας, την μείωση της κοινωνικότητας, την μείωση στην απόδοση της εργασίας, την απομάκρυνση από την σεξουαλική ζωή, με αποτέλεσμα την έλλειψη της αυτοεκτίμησης και την αποξένωση. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αιτία ιδρυματισμού των ηλικιωμένων ανά τον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό πάσχει από ακράτεια των ούρων, ενώ οι λιγότερες από τις μισές ζητούν ιατρική βοήθεια και μάλιστα 7 έως και 10 χρόνια μετά από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα. Προς το παρόν, ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση απορροφητικής πάνας για ενήλικες με εκτιμώμενο κόστος περίπου τα 1.500€ ανά άτομο τον χρόνο.

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σήμερα. Τώρα πια και στην χώρα μας η ευαισθητοποίηση των γυναικών απέναντι στο πρόβλημα, η εκπαίδευση του σύγχρονου γιατρού, οι μέθοδοι οριστικής αντιμετώπισης και κυρίως οι υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας για την ποιότητα της ζωής της προϋποθέτουν ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ανάλογα με τα αίτια της ακράτειας υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι θεραπείας, όπως λήψη φαρμάκων, φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι, απλές χειρουργικές τεχνικές, όπου σε έμπειρα χέρια μπορούν να θεραπεύσουν και να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα ζωής. Ένας σύγχρονος κλάδος της σύγχρονης μαιευτικής γυναικολογίας, η ουρογυναικολογία είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Τα πρώτα σημάδια που υποδεικνύουν την ανάγκη να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας είναι:

  • Συχνές κυστίτιδες
  • Απώλεια ούρων που σας κάνει να ντρέπεστε
  • Απώλεια ούρων κατά τον ύπνο ή συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της νύχτας
  • Απώλεια ούρων κατά την επαφή με παγωμένο νερό
  • Απώλεια ούρων όταν γελάτε, φτερνίζεστε, βήχετε, σηκώνετε βάρος ή ενώ ανεβαίνετε σκάλες
  • Απώλεια ούρων σε περίπτωση μη έγκαιρης άφιξης στην τουαλέτα
  • Συχνοουρία παρά το ότι αποδεδειγμένα δεν υπάρχει κυστίτιδα
  • Αδυναμία ούρησης ή το αίσθημα ότι παραμένουν ούρα στην κύστη αμέσως μετά την ούρηση ή προοδευτική μείωση με την πάροδο του χρόνου της «δύναμης» με την οποία ουρείτε
  • Απώλεια ούρων που άρχισε ή επιδεινώθηκε μετά από μια επέμβαση, όπως υστερεκτομή, καισαρική τομή κτλ

Ωστόσο όταν εσείς κρίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, όπου και θα γίνει η διάγνωση του προβλήματος σας.

Πως μπορεί να γίνει διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Ο γυναικολόγος σας θα αναζητήσει στοιχεία από το ιατρικό σας ιστορικό, την γενική κατάσταση της υγείας σας, επεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, ασθένειες ή φάρμακα που παίρνετε. Θα γίνει κλινική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης των γεννητικών οργάνων σας προκειμένου να διαγνωστεί πιθανή πρόπτωση μήτρας, πτώση του κόλπου ή του εντέρου.
Θα σας ζητήσει να καταγράψετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε, πόσες φορές πηγαίνετε στην τουαλέτα και τα επεισόδια απώλειας ούρων ώστε να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος. Θα σας ζητηθεί ακόμα να κάνετε μια γενική ούρων και μια καλλιέργεια ούρων. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν πιο λεπτομερείς εξετάσεις, όπως ουροδυναμικός έλεγχος σε εξειδικευμένο ουρογυναικολογικό κέντρο για ακριβή διάγνωση ή και καθοδήγηση της θεραπείας.

Το ότι γέννησα τα παιδιά μου με φυσιολογικό τοκετό αποτελεί αιτία ακράτειας ούρων και αν ναι γιατί;

Ναι, διότι στην διάρκεια της εξώθησης δημιουργούνται ρήξεις στα κολπικά τοιχώματα με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου να δημιουργείται μικρού ή μεγάλου βαθμού κυστεορθοκοίλη και λόγω της αλλαγής στον μηχανισμό στήριξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης δημιουργείται ακράτεια. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η πολύωρη εξώθηση και ο επεμβατικός τοκετός (εμβρυουλκία-σικυουλκία).

Η εμμηνόπαυση και η γήρανση της γυναίκας αποτελεί προϋπόθεση για την ακράτεια των ούρων;

Όχι, λόγω του ότι η ακράτεια δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και δεν είναι πρόβλημα ηλικιακό, παρότι επηρεάζει ως επί το πλείστον υπερήλικες γυναίκες, αλλά οι αιτίες είναι διάφορες και πρέπει να διερευνώνται από τον γυναικολόγο.

Η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα ελέγχου της κύστης;

Κάποια διατροφικά στοιχεία ή αφεψήματα παρόλο που ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι πάντα κατανοητός, μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια των ούρων. Περιορίζοντας κάποια από τα παρακάτω μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της απώλειας, όπως αλκοολούχα ποτά, αεριούχα αφεψήματα με ή χωρίς καφεΐνη, καφές ή τσάι ακόμα και χωρίς καφεΐνη, γάλα και προϊόντα του επίσης, χυμός grapefruit, τομάτες, πικάντικες τροφές, ζάχαρη, μέλι, σοκολάτα, γλυκαντικές ουσίες, ακόμα και φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη.

Η αύξηση του βάρους είναι λόγος απώλειας ούρων;

Ναι, λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά την έγερση και πτώση των ενδοκοιλιακών οργάνων.

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που προκαλούν πρόβλημα με τον έλεγχο της κύστης και πως μπορώ να το αποφύγω;

Αρκετές από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην συμπεριφορά του ουροποιητικού, όπως οι διατροφικές μας συνήθειες (καφές, αλκοόλ), βαριά άθληση που προκαλεί αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα ακόμα και ψυχολογικοί παράγοντες.

Πως μπορεί να διαγνωστεί η ακράτεια ούρων;

Η απώλεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα ή ως κλινικό σημείο μπορεί να διαγνωστεί με την λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού και με ουροδυναμικό έλεγχο.

Αν επισκεφτώ τον γιατρό η μόνη απάντηση που θα δεχτώ είναι «χειρουργείο»;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας των ούρων μπορεί να είναι συντηρητικός ή χειρουργικός, αυτό εξαρτάται από τον βαθμό και το είδος της ακράτειας.

Τι είναι ακράτεια ούρων;

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια (χωρίς την θέληση μας) απώλεια ούρων, αντικειμενικά αποδεικνυόμενη η οποία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις.

Έχω ακούσει ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση με χειρουργικό τρόπο δεν διαρκεί πολύ καιρό, είναι αλήθεια αυτό;

Η έγκυρη διάγνωση και ο προληπτικός ουροδυναμικός έλεγχος προϋποθέτει στην αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της ακράτειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την πρόπτωση των οργάνων;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το αίσθημα ξένου σώματος στον κόλπο «μπούκωμα» όπως αναφέρεται από τις γυναίκες, δυσχέρεια ούρησης και η ένταση των συμπτωμάτων που μπορεί να προκληθεί είναι ανάλογη της βαρύτητας της πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων.

Τι μπορεί να συμβεί αν αγνοήσω ότι έχω πρόπτωση; Μπορεί να χειροτερεύσει;

Πολλές φορές δεν είναι από τις γυναίκες αντιληπτό το πρώτο στάδιο της πρόπτωσης χωρίς την διάγνωση του γιατρού τους. Με το πέρασμα των χρόνων εφόσον υπάρχει πρόπτωση μήτρας μπορεί να επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να χαλαρώνει το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, να αλλάζει η κυστεουριθρική γωνία δημιουργώντας ακράτεια ούρων. Μέρικα από τα αρχικά συμπτώματα είναι συχνές ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες κ.ά.

Έχω πρόπτωση αλλά δεν χάνω ούρα, χρειάζεται να ελέγξω την λειτουργία της κύστης μου;

Από την στιγμή που διαπιστώνεται από τον γιατρό πρόπτωση μήτρας χωρίς απώλεια ούρων είναι απαραίτητη η τακτική ιατρική παρακολούθηση.