Τεστ Pap

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ Pap) είναι μια εξέταση που ελέγχει αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, εξαιτίας της ύπαρξης του ιού HPV (ο τράχηλος είναι το άνοιγμα της μήτρας). Για να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης αφαιρούνται με απλή, σύντομη και ανώδυνη διαδικασία δείγματα από τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και τον ενδοτράχηλο (την εσωτερική πλευρά του τραχήλου). Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο και εντός λίγων ημερών αποστέλλονται και τα αποτελέσματα.

Πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα τεστ Pap

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει και τεστ Pap το οποίο θα επαναλαμβάνει ετησίως. Είναι απαραίτητο να τηρείται ο κανόνας της ετήσιας επανάληψης του τεστ Pap για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξάρτητα από τη μορφή της σχέσης που έχουν με τον σύντροφό τους, εκτός κι αν πρόκειται για γυναίκες στην τρίτη ηλικία και δεν είναι πλέον σεξουαλικά ενεργές, που δε χρειάζεται να κάνουν πλέον την εξέταση.

Υπάρχουν όμως και πολλές γυναίκες και ιδιαίτερα νεαρές κοπέλες, οι οποίες δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Ακόμα και αυτές επιβάλλεται να κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, εξέταση, υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών και παπ τεστ.

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος γιατί οι διάφορες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, αλλά και άλλων παθολογικών καλοήθων καταστάσεων -πολύποδας μήτρας, ινομυώματα, κύστη ωοθήκης- μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε γυναίκα και πέραν της όποιας πιθανής ενόχλησης να εξελιχθούν τελικά σε σοβαρό πρόβλημα υγείας χωρίς να γίνουν αντιληπτές.

Ενας ήπιος πόνος στην κοιλιά ή αλλαγές στην περίοδο και στα χαρακτηριστικά του κύκλου μπορεί να κρύβουν τέτοια προβλήματα.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο γυναικολόγος δεν ασχολείται μόνο με το παπ, αλλά διαγιγνώσκει σε πρώιμο στάδιο κακοήθειες το αιδοίου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου και αυτά αποκαλύπτονται με την ετήσια εξέταση ρουτίνας.

Ετήσια επαναληψη του τεστ Pap

Αν μια γυναίκα επαναλαμβάνει το test Pap της κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχει τον ιό των κονδυλωμάτων ή τον κολλήσει κάποια στιγμή, δε θα δεν κινδυνεύει ποτέ να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου, αφού οι όποιες προκαρκινικές αλλοιώσεις θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως.  Στην ουσία, είναι μια σχετικά απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η εξέταση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Δεν μπορεί επομένως να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού η  ύπαρξη αίματος δεν το επιτρέπει. Ιδανικό διάστημα θεωρείται το μέσο του κύκλου, διότι, λόγω της ωορρηξίας που συμβαίνει τότε στις περισσότερες γυναίκες με σταθερό κύκλο, ο τράχηλος είναι σε φυσική κατάσταση, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία της εξέτασης.

Προετοιμασία για το τεστ Παπανικολάου

Ενημερώστε την γυναικολόγο σας για τον κύκλο της περιόδου σας, γιατί μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματά σας (η εξέταση συνήθως πραγματοποιείται συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου). Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν από την εξέταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να έχετε ένα τεστ Παπανικολάου κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μετά από αυτό, η εξέταση μπορεί να είναι πιο οδυνηρή. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να αυξήσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σας.