Εφηβική γυναικολογία

Kατά την Εφηβεία είναι δυνατό να εμφανιστεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση.

Η αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων στις μικρές ηλικίες πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Γυναικολόγο, που πλαισιώνεται ανά περίπτωση από ομάδα ιατρών άλλων συναφών ειδικοτήτων.

Εφηβεία

Τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων είναι διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, οι περιπτώσεις δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας στην Εφηβεία, η δυσμηνόρροια, και πολλά άλλα αποτελούν συνήθη προβλήματα.

Οι συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης του γεννητικού συστήματος γίνονται αντιληπτές συνήθως στην εφηβεία και αντιμετωπίζονται με χειρουργικές, πλαστικές επεμβάσεις.

Οι κύστεις στην ωοθήκη είναι ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα που πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά.

Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση.

Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και άλλα θέματα, όπως διαταραχές στην ανάπτυξη των μαστών με κυριότερο πρόβλημα την ανισομαστία, περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας, αλλά και άλλων ενδοκρινικών διαταραχών.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση των εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στην καθημερινή πρακτική του, με στόχο την προστασία της αναπαραγωγικής υγείας των νεαρών γυναικών.