Πόνος στη μέση (οσφυαλγία) κατα την εγκυμοσύνη

Πόνος στη μέση (οσφυαλγία) κατα την εγκυμοσύνη

πόνος στη μέση κατα την εγκυμπσύνη

Το οσφυϊκό άλγος, δηλαδή πόνος στην πλάτη ή τη μέση,  είναι κάτι σύνηθες στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο σύμπτωμα το βιώνουν έως και το 70% των εγκύων και συνήθως εμφανίζεται μετά τον πέμπτο μήνα κύησης.

Ο πόνος είναι οξύς και μπορεί να είναι χαμηλά στη μέση ή και λίγο ψηλότερα. Περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πόνο και δυσφορία στη μέση ή την πλάτη έχουν οι γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά ή που γενικά έχουν ευαίσθητη μέση και αντιμετώπιζαν πόνους και πριν τη σύλληψη.

Η οσφυαλγία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή οι πόνοι της μέσης και οι προεκτάσεις τους, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγκύου.
Δυστυχώς παρά την αλματώδη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλα τα πεδία της ιατρικής επιστήμης, στο συγκεκριμένο τομέα παραμένουν άγνωστα ακόμα τα αίτια της πάθησης και η θεραπεία είναι ένα ζήτημα που προκαλεί πολλές συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η «οσφυαλγία» είναι ένα σύμπτωμα, δηλαδή ένας πόνος που εντοπίζεται στη μέση ή στη λεκάνη και μπορεί να κρύβει διάφορες παθήσεις.
Ο γιατρός με την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο συνήθως θέτει τη διάγνωση της παθήσεως και προσδιορίζει την πηγή του πόνου. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό όμως το αίτιο του πόνου παραμένει αδιάγνωστο και μπορεί να ταλαιπωρεί την έγκυο ασθενή για αρκετό καιρό.
Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μετά την πρωινή έγερση,στη διάρκεια απλής καθημερινής δραστηριότητας, έπειτα από απότομη κίνηση ή χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία.
Συνήθως ο πόνος οφείλεται σε δυσλειτουργία των μυών, τη μεταβολή του κέντρου βάρους του σώματος, στην αύξηση του βάρους του εμβρύου και γίνεται πιο έντονος στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό από την περιποίηση του νεογνού που απαιτεί δραστηριότητα με συνεχή κάμψη της μέσης (θηλασμός, καθαριότητα κ.λ.π.).
Μερικές φορές είναι δυνατό, ο πόνος στη μέση να έχει σχέση με παθήσεις από τα όργανα άλλων συστημάτων όπως π.χ. από το ουροποιητικό (κωλικός νεφρού) ή από το γαστρεντερικό (κολικός ήπατος ή εντέρου).
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό αν παρουσιαστεί το πρόβλημα της οσφυαλγίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,να γίνεται άμεσα εξέταση από γυναικολόγο που ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης θα ζητήσει τη γνώμη ειδικού ορθοπαιδικού.

Αίτια

Τα αίτια για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους στην εγκυμοσύνη ποικίλουν. Συνήθως, ο πόνος οφείλεται στη μεταβολή του κέντρου βάρους του σώματος, στην αύξηση των ορμονών, στην αύξηση του βάρους του εμβρύου, αλλά και στο στρες και άγχος που μπορεί να βιώνετε.

  • Δυσλειτουργία των μυών της μέσης και ιδιαίτερα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης
  • Στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Κάπνισμα και ο τρόπος ζωής
  • Πολυτοκία
  • Αύξηση του βάρους και το φύλλο του εμβρύου
  • Διαταραχή του τρόπου που χαλαρώνουν οι μύες του κορμού
  • Χαλαρότητα που παρουσιάζεται στους συνδέσμους που ενώνουν τους σπονδύλους και τα οστά της λεκάνης
  • Δισκοπάθεια που μπορεί να υπάρχει προ της εγκυμοσύνης
  • Σπονδυλολίσθηση που συνήθως έχει ανακαλυφθεί από τη νεαρή ηλικία της εγκύου

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

Ο πόνος στην πλάτη σπάνια εξαφανίζεται εντελώς, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο και τη συχνότητά του.

Γυμναστική
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τον πόνο στη μέση ή την πλάτη. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι και το περπάτημα, όση ώρα βέβαια σας επιτρέπει η κατάσταση σας.

Στάση του σώματος
Προσέξτε ιδιαίτερα τη στάση του σώματός σας, τόσο όταν κάθεστε αλλά και όταν είστε όρθια. Σε περίπτωση που πρέπει να σκύψετε, σκύψτε με προσοχή και έχοντας λυγισμένα πόδια και ίσια πλάτη.

Παπούτσια
Προτιμήστε τα ίσια και αναπαυτικά παπούτσια. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε τα πόδια σας άνετα τόσο όταν κάθεστε, όσο κι όταν περπατάτε.

Υπνος
Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα. Η καλύτερη στάση ύπνο για την κατάστασή σας είναι η στο πλάι. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή να βάλετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ανάμεσα στα πόδια.

Η ξεκούραση
Την περίοδο αυτή της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά.

Θερμότητα
Η θερμότητα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Βάλτε ζεστό νερό σε μία θερμοφόρα και τοποθετήστε το χαμηλά στη μέση σας.

 

Πρόληψη οσφυαλγίας κατά την εγκυμοσύνη

  • Διατηρείστε το σωματικό βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Δίνετε την κατάλληλη προσοχή στον τρόπο στάσης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Πριν από την εγκυμοσύνη να αναφέρετε στον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί προβλήματα οσφυαλγίας ή πιθανές παθήσεις των κάτω άκρων
  • Διατηρείστε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση
  • Αποφεύγετε τις κινήσεις κάμψης της μέσης

Τηλεφωνική επικοινωνία
+30 2106440477